AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA- Yılmaz özetle şunları söyledi:
EKONOMİMİZ YÜZDE 20 BÜYÜDÜ: Ülkemiz 13 yıllık kesintisiz büyüme başarısı göstermiş, salgın sonrası dönemde Türkiye ekonomisi kümülatif olarak yüzde 20 büyüme kaydederek, küresel ekonomilerden olumlu ayrışmıştır. Yılın tamamında ekonomimizde OVP hedefimiz olan yüzde 4,4 büyüme oranına ulaşılacağı beklenmektedir. 2024 yılı için de yüzde 4 büyüme oranına ulaşması hedeflenmektedir.
ENFLASYON 2026’DA TEK HANE: Para ve maliye politikaları arasındaki şeffaf ve güvenilir eşgüdüm ile 2024 yılının ikinci yarısından sonra enflasyonda yıllık bazda belirgin bir düşüş beklenmekte, bu dönemden itibaren kalıcı dezenflasyon sürecine geçilmesi öngörülmektedir. Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir. Bu doğrultuda tüm politika araçlarını kararlı şekilde uygulamaya devam edeceğiz.
YILLIK ORTALAMA 1 MİLYON İSTİHDAM: Mevsim etkilerinden arındırılmış aylık verilere göre Ocak-Eylül döneminde istihdam 504 bin kişi artmış, işsizlik oranı ise 0,9 puan azalarak yüzde 9,1’e gerilemiştir. Artan istihdamda gençlerin ve kadınların ağırlıkta olduğunu söyleyebilirim. Gelecek beş yılda istihdamın yıllık ortalama 1 milyon kişi artış göstermesi ve 2028 yılında işsizlik oranının yüzde 7,5’e gerilemesi hedeflenmektedir.
‘Merkez Bankası’nda rekor rezerv’
REKOR SEVİYE: Son dönemde uyguladığımız politikaların etkisiyle ülkemize uluslararası sermaye girişi hızlanmış, rezervlerimiz güçlenmiş, kur oynaklığı azalmış ve finansman koşulları iyileşmiştir. 2023 Mayıs sonu itibarıyla, 98,5 milyar dolar seviyesinde olan MB rezervleri de 1 Aralık tarihi itibarıyla toplam 140,1 milyar dolar ile tarihi rekor seviyesinde gerçekleşmiştir.